PATH OF 100 MONKEYS






’Water Natuurlijk’ wil verbod op landbouwgif


RIJN- EN VEENSTREEK - Waterschapspartij Water Natuurlijk in het hoogheemraadschap van Rijnland dringt er bij agrariërs op aan om af te zien van het gebruik van imidacloprid. De aanwijzingen groeien dat dit landbouwgif mede de bijensterfte in het Groene Hart veroorzaakt.
De sterfte onder bijenvolken is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Bedroeg de jaarlijkse sterfte vóór 2006 zo’n tien procent per jaar, de laatste jaren is dat percentage opgelopen tot ongeveer 25. Volgens hobbyimker Jordan Blaauw uit Alphen aan den Rijn zijn bijen zo schaars, dat de Imkervereniging Hollands Midden nauwelijks bijenvolken meer heeft om cursisten het vak te leren.
De aanwijzingen dat het landbouwgif imidacloprid mede voor de sterfte verantwoordelijk is, stapelen zich op. Een recent onderzoek van de Schotse Universiteit van Stirling, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science, toonde aan dat bijen al bij een zeer lage blootstelling aan imidacloprid nauwelijks nog koninginnen produceren.
Dagelijks krijgen mensen door het eten van groente, fruit en aardappelen één à twee milligram imidacloprid binnen. Tot nu toe wordt aangenomen dat de stof voor mensen niet giftig is, maar de twijfel groeit. Japans onderzoek op ratten heeft aangetoond dat minimale doses de ontwikkeling van jonge hersencellen al nadelig beïnvloeden. Waterschapspartij Water Natuurlijk is daarom verontrust. Fractievoorzitter Lydia Snuif-Verwey van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier dringt bij het rijk aan op een verbod. ,,Wij willen niet dat het rijk, net als bij de Q-koorts, jaren te laat maatregelen neemt.’’ Hoofdingeland Jan Oor van Water Natuurlijk uit Nieuwkoop voegt daaraan toe dat hij ’van ganser harte hoopt’ dat staatssecretaris Bleker van Landbouw tot een verbod komt.