PATH OF 100 MONKEYS






Waterflesjes 

Water drinken uit plastic flesjes die je in de supermarkt koopt, lijkt ideaal: gezond, makkelijk en best goedkoop. Maar helaas niet zo milieuvriendelijk. De hoogste tijd dus om een goede, duurzame drinkfles aan te schaffen. Maar welke? Ramiro zocht het uit.
Water. Ik heb er best veel mee. Wel logisch, we bestaan ook voor een overgroot deel uit het transparante goedje. Het is een van de weinige dingen die we altijd en overal kunnen drinken. Geen nare smaakjes, geen rare stofjes erin, en zeker geen kater de volgende dag. ;-)
Ik dronk vaak water uit een spaflesje. Niets mis mee toch? Best goedkoop, makkelijk en gezond, plus niet erg slecht voor het milieu. Dacht ik. Het blijkt dat ‘bottled water’ een duistere kant heeft. Voor je portemonnee én het milieu. Hier enkele feiten en cijfers:
  • Voor de productie van 1 liter verpakt drinkwater is gemiddeld 0,25 liter olie en 3 liter water nodig, denk aan productie-en transportkosten.
  • Ontginning, verpakking en transport van verpakt drinkwater zorgt voor 500 keer meer CO2-uitstoot dan voor dezelfde hoeveelheid kraanwater.
  • Minder dan 20% van de plastic flesjes wordt (gedeeltelijk) gerecycled.
  • Er drijft een eiland van plastic afval in de oceanen ter grootte van Frankrijk en Spanje.
  • Het kraanwater in Nederland behoort tot het beste ter wereld. Bovendien voldoet het aan veel strengere kwaliteitsnormen dan flessen mineraal- of bronwater.
  • Voor de prijs van 1 waterflesje op het station, krijg je thuis 1.000 liter (!) kraanwater.
  • Genoeg redenen om wat bewuster met water om te gaan dacht ik zo. En om dus vooral geen verpakt water meer te kopen! Gelukkig zijn er verschillende oplossingen. Navulbare flesjes van sterk materiaal, op een duurzame manier gemaakt, zonder giftig BPA erin verwerkt, zoals in verschillende plastic flesjes die ik vroeger soms navulde. Dé ideale oplossing:
One for One € 15.95