PATH OF 100 MONKEYS






Blue Energy: Stroom uit water

Blue Energy, stroom uit het verschil tussen zoet en zout water, kan de totale electriciteitsbehoefte van de hele wereld dekken. Jawel, honderd procent. Maar zover gaan de onderzoekers van onderzoeksinstituut Wetsus in Leeuwarden nog niet. Ze vinden het al heel mooi als het tien procent wordt. Momenteel voeren ze grootschalige testen uit bij de Afsluitdijk.



De Afsluitdijk is ideaal voor deze vorm van groene – of beter blauwe - energie. Er ligt een enorme voorraad zoet water – het IJsselmeer - en aan de andere kant van de dijk nog veel meer zout water – de Waddenzee. Het opwekken van spanningsverschil tussen zoet en zout levert stroom op.
Dat Blue Energy werkt is een feit. Uitgebreide laboratoriumtesten hebben dat al aangetoond. En het potentieel is reusachtig, ook omdat deze vorm van duurzame energie niet op kan raken, en maar heel weinig ruimte kost. Het is zaak om een grootschalige praktijktest te doen, en precies dát gaat nu aan de Afsluitdijk gebeuren. Wetsus heeft de vergunningen voor de bouw van de eerste proefcentrale al binnen.

TIDAL TURBINE