PATH OF 100 MONKEYS






Zeespiegel stijgt door oppompen grondwater

UTRECHT - Het oppompen van grondwater draagt bij aan de stijging van de zeespiegel. Dat ontdekten onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
Foto: ROBERT HOETINK
Daardoor stijgt sinds enkele decennia de zeespiegel zeer lichtjes. In 2050 zal grondwater echter elk jaar voor een stijging van 0,8 millimeter per jaar zorgen. In totaal stijgt de zeespiegel nu door verschillende oorzaken al ruim 3 millimeter per jaar.
„Tussen de jaren '50 en de jaren '90 bouwden we wereldwijd veel dammen, waardoor er juist water op de landmassa bleef. Maar op een bepaald moment kan je niet nog meer dammen bouwen”, legde onderzoeksleider Marc Bierkens uit. Begin jaren '90 nam de bouw van dammen af en nam door toename van de grondwateruitputting de bijdrage van water vanaf het land toe in de stijging van de zeespiegel.
„De uitputting van het grondwater is natuurlijk op zichzelf een probleem voor duurzaam watergebruik. Maar ons onderzoek vertelt ook aan klimaatwetenschappers welke invloed grondwateruitputting heeft op de stijging van de zeespiegel en kan daarmee helpen te bepalen welke invloed andere factoren moeten hebben op de zeespiegelstijging”, aldus Bierkens.
Volgens Bierkens kan het oppompen van grondwater worden geremd. „Veel water wordt verspild. Je kan dus betere irrigatiemogelijkheden inzetten. Ook zou het schelen om andere gewassen te verbouwen. In plaats van natte rijstbouw, kan je ook maïs of graan verbouwen”, legt hij uit.

DOOM SCENARIO,