PATH OF 100 MONKEYS






'Een koi hoort niet thuis in openbaar water'

Auteur: door Peter ten Cate | donderdag 10 mei 2012 | 11:20 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 10 mei 2012 | 11:37
 
Michel Wesselink toont de zogeheten Ghostkoi (Spookkarper), voordat deze wordt uitgezet in de vijver achter zijn huis. eigen fotoMichel Wesselink toont de zogeheten Ghostkoi (Spookkarper), voordat deze wordt uitgezet in de vijver achter zijn huis. eigen foto
DEVENTER - De Ghostkoi (Spookkarper) die vader en zoon Wesselink uit de Zandwetering hebben gehengeld, heeft eigenlijk nog geluk gehad.
Dat stelt Richard Beemer, voorzitter Nishikigoi Vereniging Nederland. "Zulke siervissen horen niet thuis in openbare wateren. Ze kunnen er wat voedsel betreft wél in overleven. Maar vooral kleurige koi, meestal met rood, wit en zwart, lopen gevaar dat ze eruit worden gevist. Niet zozeer door hengelaars, maar door reigers", stelt Beemer in zijn algemeenheid. Voor de Spookkarper (lengte 58 centimeter) die Michel en zoon Tim wisten te verschalken geldt dat laatste overigens minder, omdat deze vis maar één zilverachtige kleur heeft.

Volgens voorzitter Beemer komt het wel vaker voor dat siervissen worden gedumpt in openbare wateren. "Mensen stoppen - om wat voor redenen dan ook - met de vijver en weten dan niet wat ze met deze siervissen moeten doen. Eigenlijk hetzelfde verhaal als hondenbezitters die op vakantie gaan en hun viervoeter aan een boom vastbinden of gewoon ergens in de natuur loslaten", aldus Beemer.


GEVANGEN IN 2007