PATH OF 100 MONKEYS






Dijken worden getest met een plons water

donderdag 03 mei 2012 | 17:21 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 03 mei 2012 | 17:21
ANPANP
LEEUWARDEN - Bij het Friese Oosterbierum begint vrijdag een onderzoek naar het effect van golven op rivierdijken. Met een speciaal ontwikkeld apparaat, de golfklapgenerator, wordt iedere 20 seconden een plons water op de dijk gestort. Dat meldde het onderzoeksinstituut Deltares donderdag.
Deltares onderzoekt zo bij welke belasting het gras op de dijk kapot gaat, waardoor die zwakker wordt en in het uiterste geval kan bezwijken. Nederland telt duizenden kilometers aan rivierdijken. Die worden om de 6 jaar gecontroleerd. Om een inschatting te maken over de kwaliteit, zijn gegevens over gras- en kleisoorten belangrijk.
Inschatting
"Pas dan kunnen we inschatten hoe een dijk reageert. En als we weten dat een dijk kwetsbaar is, kunnen we op tijd maatregelen nemen'', zegt projectleider Marc Klein Breteler van Deltares.

De proef wordt ook op andere dijken gedaan, waar een ander type gras groeit en de kleisoort ook net anders is. ,,Zo kunnen we bepalen wat het effect van golfslag op verschillende type gras- en kleisoorten is.'' Ook wordt onderzocht wat het effect is van bomen, trappen en bouwwerkjes.