PATH OF 100 MONKEYS






Vergassing natte biomassa groot succes
2012-05-05 | Bron: iNSnet |
 
Een samenwerkingsverband bestaande uit drie innovatieve bedrijven, waarvan de twee melkveehouders Maatschap Van de Lageweg (Olterterp) en F.J. Postma (Tijnje) in Friesland en technologieontwikkelaar en -leverancier SPARQLE International B.V. (Hengelo), heeft in samenwerking met Buizer Advies een haalbaarheidsstudie uitgevoerd om te onderzoeken of het mogelijk is duurzame energie te produceren uit bio-afval door omzetting van natte biomassa reststromen in waterstofrijk brandbaar gas.

Superkritisch Water proces
Centraal daarbij stond een nieuw procédé, het SK Water proces (Superkritisch Water proces, red.), om natte biomassa (organische reststromen) op een duurzame wijze te benutten. Het SK Water proces heeft uitgedrukt in thermische energie een hoog rendement, dat tot ca. 80% gaat. Ter vergelijking: bij biovergisters is het energetisch rendement ca. 50%. Natte biomassa is niet geschikt voor verbranding. Door middel van vergassing in hoge druk stoom (superkritisch water) kunnen natte biomassastromen volledig worden omgezet in waterstofrijk brandbaar gas, met de minerale bestanddelen als niet-vergasbaar restproduct. Dit waterstofrijk brandbaar gas zal naar verwachting geschikt zijn voor toepassing in onder andere de industrie en voor opwekking van elektriciteit voor bedrijven en huishoudens.

Goed voor 20% nationale energiebehoefte
Verwerking van natte biomassa reststromen via het SK Water proces sluit heel goed aan bij het energie- en CO2-reductiebeleid van de provincie Friesland.
Doorvertaald naar landelijk zouden in 2020 alle natte biomassa reststromen in Nederland samen door middel van het SK Water proces in bijna 20% van de nationale energiebehoefte kunnen voorzien, inclusief die van de in Nederland gevestigde bedrijven, zo blijkt uit het Eindverslag van deze studie!