PATH OF 100 MONKEYS






REGENWATER PRIMA GESCHIKT OM AUTO TE WASSEN

Zo'n dertig jaar geleden kwam het besef dat het zonde is dat (relatief schoon) regenwater samen met afvalwater in het riool belandde. "Regenwater werd onnodig gezuiverd", zegt Eugene Heeremans, beleidsadviseur stedelijk water bij Aa en Maas. "Het verminderde zelfs de effectiviteit van de zuivering.
Zonder regenwater kunnen rioolwaterzuiveringsinstallaties veel kleiner en dus goedkoper zijn. Het regenwater wordt daarom steeds vaker apart afgevoerd. Dat voorkomt ook dat de riolering de afvoer niet meer aankan. Goed voor het groen in de stad, beter voor het milieu."

Ook thuis is het met relatief simpele oplossingen mogelijk om regenwater niet langer in het riool te laten verdwijnen.

Vegetatiedaken en daktuinen helpen het water vasthouden, blijven groen dankzij hemelwater en zorgen voor isolatie en koeling. Een regenton kan heel wat water opvangen - het water is prima geschikt om de tuin te besproeien en de auto te wassen.

Plaats de regenton uit de zon om algengroei te voorkomen. Regenwater opvangen in de vijver kan ook, of rechtstreeks in de bodem infiltreren door de regenpijp met een bochtje naar de tuin te leiden. Afvoeren van het regenwater naar gemeentegrond is eveneens mogelijk.

Kijk eens of je het als buurtproject kunt aanpakken; informeer eens bij de gemeente naar de mogelijkheden en/of eventuele subsidieregelingen.

Heeremans: "Doorgaans betaalt het zich niet terug - het vraagt soms zelfs om een investering.

Maar het komt het milieu ten goede. En over milieubesef gesproken: bij het rioolafvalwater komen we vaak de gekste dingen tegen, waardoor de pompen verstopt raken. Lees de website riool.info maar eens na op wat wel en niet het riool in mag."