PATH OF 100 MONKEYS






België dreigt Hedwigepolder onder water te zetten


De ruzie tussen Vlaanderen en Nederland over de Hedwigepoler laait op. De Vlaamse regering dreigt de Hedwigepolder helemaal onder water te zetten als zij niet snel duidelijkheid krijgt van de Tweede Kamer.
De Vlaamse minister-president Kris Peeters heeft dat aan het kabinet laten weten.
Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) wil de polder voor een derde onder water zetten, maar in de Kamer krijgt hij hiervoor niet voldoende steun. Sommige fracties willen een volledige ontpoldering, zoals aanvankelijk met België is afgesproken, maar daar is geen meerderheid voor.

'Plan van tafel krijgen'

Verschillende partijen dienden een motie in om het plan van tafel te krijgen. Het CDA zegt het plan onder voorwaarden te steunen. De VVD wil eerst meer opheldering van Bleker. Nederland heeft in 2005 een akkoord gesloten met Vlaanderen over het uitdiepen van de Westerschelde. Dat was nodig om de haven van Antwerpen beter bereikbaar te maken.

Natuurcompensatie

Nederland beloofde toen als natuurcompensatie de Hedwigepolder helemaal onder water te zetten, maar het kabinet Rutte kwam daar op terug. Bleker kwam vorige maand met zijn alternatief.