PATH OF 100 MONKEYS






Blauwalg in water traag op gang

Door het slechte lenteweer komt blauwalg in zwemwateren dit voorjaar tot nu toe minder vaak voor. Sinds begin deze maand zijn er meldingen van de algensoort in de provincies Friesland, Groningen en Noord-Holland en Zuid-Holland, maar het lijken er minder te zijn dan vorig jaar. Dat meldt een blauwalg-expert van kennisinstituut Deltares.
Als het mooie weer van afgelopen dagen echter aanhoudt, kan een snelle stijging van het aantal blauwalgmeldingen verwacht worden. “Door de hoge temperatuur en het stilliggende water neemt het percentage fosfaat in de bodem toe, en daarmee ook het aantal blauwalgen”, legt de expert uit. De jaarlijkse piek van de blauwalg wordt pas in juli en augustus verwacht.
De eerste melding van blauwalg dit seizoen was op 3 mei en ging over recreatieplas De Vleyen op Ameland. Het negatieve zwemadvies voor dat water geldt nog steeds. Recent kwam daar een aantal meldingen uit andere provincies bij. Inmiddels telt Zuid-Holland de meeste waarschuwingen, in totaal gaat het om vijf verschillende plassen.
De giftige variant van blauwalg kan bij mensen huid- en darmklachten veroorzaken. Voor dieren is een hoge concentratie levensgevaarlijk.