PATH OF 100 MONKEYS







In water gooien geen poging moord

maandag 21 mei 2012 | 18:00
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
BREDA - De 46-jarige Tilburger die op 29 december 2010 zijn maatje in het ijskoude water van een kanaal in Eindhoven gooide, krijgt 15 maanden cel waarvan 5 voorwaardelijk.
De officier van justitie eiste twee weken terug nog 6 jaar cel vanwege een poging tot moord, maar de rechter kwam slechts tot mishandeling.

Het was een aparte zaak. De man werd in eerste instantie alleen maar voor mishandeling vervolgd, nadat hij vanwege een ruzie om geld zijn vriend in het met ijs bedekte kanaal gooide. Afgelopen december kwam de officier van justitie echter ineens met een poging tot moord op de proppen zetten. De verdachte schrok zich rot. De officier vond dat hij had moeten weten dat het zo gevaarlijk is om iemand in water van 0 graden te gooien.

De rechter maakte daarmee echter korte metten. Die stelde op basis van een rapport van TNO dat het niet duidelijk is hoe groot de kans is dat iemand na een val in zo koud water ook daadwerkelijk overlijdt. Een poging tot moord of doodslag vond hij daarom niet bewezen. Volgens dezelfde redenering werd ook een poging tot toebrengen van zwaar lichamelijk letsel van tafel geveegd.