PATH OF 100 MONKEYS







WIST U DIT?
Door Master Klaas (SiTU)

Toen Einstein in Amerika arriveerde, nadat hij Nazi-Duitsland was ontvlucht, schreef hij een brief aan de Amerikaanse regering, waarin hij waarschuwde voor de ontwikkeling van atoomwapens in Duitsland. De Duitse geleerden, onder leiding van Werner von Heisenberg, maakten goede vorderingen, aldus Albert Einstein. Atoomwapens in handen van de Nazi's zou de naderende wereldoorlog, in het voordeel van Duitsland kunnen beslissen.

Amerika nam de waarschuwing van deze geniale geleerde serieus en het Manhattanproject, een gigantische operatie, ging van start. Met alle gevolgen van dien. De bommen op Hirosjima and Nagasaki en het begin van de nucleaire wapenwedloop.

Na de oorlog werd er jacht gemaakt op Duitse geleerden en hun know-how. Op het gebied van atoomwapens bleken de Nazi's ver achter te liggen op de Verenigde Staten, ondanks de jarenlange geruchten van het tegendeel. Van operationele wapens was geen sprake.

Werner von Heisenberg gaf tot eind 1944, ongestoord en regelmatig, gast-college's in het neutrale Zwitserland.

Hij vervolgde zijn wetenschappelijke carrière en zijn “onzekerheids-principe” speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de “quantum-fysica”.