PATH OF 100 MONKEYS








HOEZO: OVERBEVOLKING


De Chinese uitvinder van het schaakspel mocht van de Keizer een wens doen, die hij, almachtig als hij was, zou vervullen. De uitvinder vroeg om 1 rijstkorrel te leggen op het eerste vlak van het schaakbord, twee op het volgende, vervolgens 4, 8 en 16, tot alle 64 vlakken zouden zijn vervuld. Deze opdracht is niet te vervullen. Vlak 64 zou de totale rijstoogst van honderden jaren vragen.

Dit is de wet van de exponentiële groei. Een wet, die wij niet lijken te begrijpen.
Op dit moment wonen er zo'n 7 miljard mensen op onze aardbol. Nu al is er sprake van overbevolking, verpauperde steden en hongersnood.
De wereldbevolking groeit tussen de 1 en 2 procent per jaar. Houdt deze groei aan, dan is over veertig jaar de wereldbevolking verdubbeld. 14 miljard mensen behoeven een onderkomen, werk, eten en voorzieningen. De problematiek zal gedurende die veertig jaar exponentieel toenemen.
Toch wordt dit wereld bedreigend probleem nooit genoemd. De oplossingen zijn niet meer te vinden in groeicurves en modellen. Dit vereist een totaal andere benadering van voedsel voorzieningen. Zo zullen we ons het niet meer kunnen permitteren om ongebreideld vlees te blijven consumeren. Noodgedwongen, maar misschien wel zo gezond, moeten we ons wenden tot de vegetarische keuken.

Onze economie is ook gebaseerd op exponentiële groei. Hier keert de wal het schip. Zeker als de mens, met een oog op de toekomst, zullen gaan consuminderen en zich afkeren van de schijnwelvaart, die zich spiegelt in nieuwe auto modellen, giga-beeldschermen en mobiele media.