PATH OF 100 MONKEYS






HOEDT U VOOR DE HEMAMEEUW!

e Katwijkse meeuw… een last of lust?

Het woord ‘meeuw’ is het meest gebruikte zelfstandig naamwoord in de Katwijkse gemeenschap de laatste maanden. In de raadscommissie Ruimte en zelfs de laatste raadsvergadering vlogen de veren in het rond bij de discussie tussen voor- en tegenstanders van de gemeentelijke aanpak om de meeuwenoverlast te bestrijden. ‘Boetes aan hen die meeuwen voederen’, werd er geroepen en wethouder UDO gaat kijken of het kan.
De huis aan huisbladen worden gevuld met artikelen over de Katwijkse meeuw. Google maar eens op ‘Katwijkse meeuwenoverlast’ en je hebt weken voer… leesvoer dan. Er is zelfs, zo heb ik uit betrouwbare bron vernomen, een politieke partij die een meeuwenmeldpunt gaat installeren. Kijken of dat ongemerkt blijft voor het Europees Parlement. Heel Katwijk staat op zijn kop en de bakker vaart er wel bij, want de SGP bestelde een traktatietaart omdat het College eindelijk de meeuwenoverlast ging aanpakken. Ik heb nog nooit zo trots iemand een taart zien aansnijden en uitdelen als de nestor van de raad. Hiermee zet hij wel een trend want als bij elk ‘aanpakmoment’ van het College de taart de raadszaal wordt binnengedragen dan is de Katwijkse knip bij de koffie snel verbannen.
Maar de meeuwenoverlast roept ook het creatieve in de Katwijkers op. Zo verschijnen op woensdag 11 april speciale meeuwenparapluies om de meest agressieve soort, de Hemameeuw, af te houden. Een ideetje van de citymarketing, men denkt daar in alles mee onder het motto: ‘De meeuw wordt duur betaald’. Een architectenbureau biedt aan om uw woning in te pakken à la de architect Christo in de periode dat meeuwen eieren op de platte daken leggen. Er zijn nu ook lokboa’s gehuld in een meeuwenpak om te kijken of de Katwijker en de toerist al dan niet voert. Dit is een aardige manier om de financiële tekorten te dekken. Uitgeverij Zwijsen gaat op verzoek van een niet nader te noemen Katwijkse basisschool het nog gebruikte leesplankje veranderen in ‘Aap, noot, meeuw’. Patent is al aangevraagd.
Dit alles ontgaat de landelijke media niet en op Hart van Nederland na heeft elke nieuwsrubriek wel een verslaggever met camera en microfoon naar Katwijk gestuurd. Het is een hype, dus ook toeristen lokkend. De Katwijkse V.V.V. slaat speciale vijfjes als toeristisch betaalmiddel met als embleem de Nederlandse meeuw. ‘Meeuw hem erin’ wordt een favoriet gokspel. Het Marktplein is geheel in vakken verdeeld en je kan gokken in welk vak de meeuw het eerst zijn behoefte laat vallen. Elke dinsdagavond gedurende het komende toeristenseizoen start dit spel. ‘Wie vindt de eerste duizend meeuweneieren’, wordt de Randstedelijke variatie op het Fiese kievitseieren zoeken. Het eerste ei wordt aangeboden aan de nestor van de raad.
Maar Katwijk gaat verder op de kaart. Er zijn al 365 aanmeldingen voor de nieuw te bouwen appartementen aan de Meeuwenlaan, daar heb je geen woningmarkt voor nodig om de huizen aan de Katwijkers te slijten. Er komt een Katwijkse meeuwendeskundige, de naam mag ik nog niet vrijgeven, die landelijk het beleid gaat verdedigen geheel gehuld in het wit als tegenhanger van Amerikadeskundige Maarten van Rossum.
Zou wethouder Udo met opzet deze bestrijding voor de meeuwenoverlast kiezen, welke niet helpt en 65.000 euro kost, om bovenstaande positieve effecten te realiseren? Waarom neemt hij niet toerisme in zijn portefeuille?
Sjoege