PATH OF 100 MONKEYS






Het water dreigt op te raken in miljoenenstad Lima

Jan-Albert Hootsen, Lima −16/04/12, 20:45
© AP. Jongetjes drinken uit een openbare kraan in de sloppenwijk Nueva Esperanza in Lima.
 
 
In de hoofdstad van Peru woont bijna een derde van de bevolking, maar er is een probleem: het water is op.
Lima ligt ingeklemd tussen de Andes en de Stille Oceaan, waardoor er jaarlijks net iets meer dan een centimeter regen valt. Het drinkwater moet vooral van smeltwater uit de bergen komen. In amper tien jaar zijn de gletsjers daar door klimaatverandering bijna verdwenen.

De gevolgen zijn navenant; vlakbij het koloniale centrum ligt de bedding van de Rímac, die van oudsher een groot deel van het smeltwater levert. De rivier is een onooglijk stroompje geworden. Ook door verspilling, bodemerosie en vervuiling loopt de stad steeds meer water mis.

Water volop in regenwoud
"Het ironische is dat er eigenlijk meer dan genoeg regen valt in Peru", zegt de Nederlandse Sonja Bleeker van de organisatie Aquafondo. "Maar 98 procent van de regen valt in het regenwoud van de Amazone. En dat is precies aan de verkeerde kant van de bergen."

Twee derde van de Peruanen woont aan de westkant van de Andes, opeengepakt aan de kust, vooral in het razendsnel groeiende Lima. Tussen 1981 en 2011 is de stad gegroeid van 3,5 miljoen naar 8 miljoen mensen.

Slecht water uit tanks
Arme Peruanen migreren massaal naar de hoofdstad op zoek naar werk. Ze zijn gedwongen zich te vestigen op zandgronden aan de rand van de stad. Zo ontstaan volgepropte stukjes woestijngrond als Villa el Salvador, waar het aanleggen van waterleidingen nauwelijks te doen is; het is veel te duur en de grond is er te instabiel.

Meer dan een miljoen Limeños, vooral bewoners van sloppenwijken als Villa el Salvador, zijn daardoor aangewezen op particuliere tankwagens, die voor een kubieke meter water 30 soles (8,50 euro) rekenen, een fortuin voor veel arme Limeños. En dat water is vaak ook nog eens nauwelijks drinkbaar.

Bleeker: "In de bergen liggen veel restproducten van mijnen, waardoor zware metalen in het water lekken. Ook rioolwater en insecticiden komen in rivieren terecht."

Verspilling in rijke wijken
De rijkere wijken in Lima hebben intussen wel gewoon leidingwater, dat ook nog eens twintig keer zo goedkoop is.