PATH OF 100 MONKEYS






Onkruidbehandeling met heet water

Omrin machine WAVE onkruidbestrijding met heet water
Vanaf 1 maart is de gemeente Leeuwarden bezig om het onkruid te bestrijden met heet water. Tot nu toe werd het onkruid weggeborsteld of met een bosmaaier, weggehaald. Onkruid verwijderen met gif wordt in Leeuwarden al jaren niet meer toegepast. Het college en de gemeenteraad hebben een brede afweging gemaakt van verschillende methoden voordat is besloten tot invoering van de heetwatermethode.

Milieuvriendelijke oplossing

Heet water is een milieuvriendelijke oplossing en daarmee ook een duurzaam systeem. Het is een veilige, effectieve en efficiënte methode, die het onkruid daadwerkelijk terugdringt. Door het gebruik van heetwater als energiedrager voor het koken van het plantje, is er met een afgemeten hoeveelheid water een zeer goed resultaat te boeken.

Omrin zet nieuwe machines in

De gemeente Leeuwarden heeft deze taak uitbesteed aan Omrin die hiervoor drie nieuwe machines heeft ingezet. De machine werkt met oppervlaktewater afkomstig van een aantal locaties in Leeuwarden, en hoeft dus geen schoon drinkwater te gebruiken. Met Omrin is een beeldniveau afgesproken overeenkomstig de huidige niveaus, hierop wordt de inzet van de machines afgestemd. Na twee jaar wordt gekeken of deze methode ook goed werkt.

Omrin in samenwerking met Caparis

Naast de drie zelfrijdende sensorgestuurde machines neemt Omrin ook vier handunits in gebruik, speciaal voor kleinere oppervlaktes. Hieraan is een heetwaterlans gekoppeld waarmee de te koken onkruidplantjes worden behandeld. Deze handunits worden bediend door personeel van Caparis die daarmee in de binnenstad actief zal zijn.

WAVE machine

De machine (de zogenaamde WAVE, water als vitaal element) brengt heet water met een minimale temperatuur van 98 graden Celsisus sensorgestuurd op de plant aan. Onder alle omstandigheden wordt op de plant, onafhankelijk van snelheid, de juiste hoeveelheid water aangebracht. De sensor zorgt er bovendien voor dat alleen daar waar de plant staat, wordt bestreden. Hiermee wordt dus zo minimaal mogelijk water en daarmee ook zo minimaal mogelijk energie gebruikt.