Er bestaat onduidelijkheid over het lot van de Hedwigepolder. D66 en GroenLinks melden dat de polder alsnog onder water wordt gezet, maar het CDA zegt van niet.
D66-leider Alexander Pechtold meldde donderdag na afloop van de onderhandelingen over het begrotingsakkoord tussen VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie dat de polder alsnog onder water verdwijnt. Ook Liesbeth van Tongeren (GL) meldt donderdag op Twitter dat de polder natuur wordt.
Sybrand van Haersma Buma (CDA) zei tijdens het debat over het akkoord echter dat de polder voorlopig nog niet onder water wordt gezet. Zijn partij gaat op zoek naar geld om het compromisvoorstel van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) te kunnen bekostigen. Dat is namelijk duurder dan het oorspronkelijke plan.
Bleker wil de polder voor een derde onder water zetten plus een paar andere gebieden, om zo de natuur te compenseren die verloren is gegaan bij het uitdiepen van de Westerschelde. Tegen dat plan verzetten GroenLinks en D66 zich. De Europese Commissie liet eind vorige week weten dat het onder voorwaarden kan instemmen met de plannen van Bleker.
De staatssecretaris had echter nog geen meerderheid voor zijn compromis, en het debat over de polder werd vorige week afgebroken. Deze week werd besloten dat debat voorlopig niet af te maken. Voormalig gedoogpartner PVV verzet zich fel tegen ontpoldering, ook als die slechts gedeeltelijk is.
Nederland had in 2005 afgesproken de hele Hedwigepolder onder water te zetten. Dat kost ook het minste geld, omdat Vlaanderen een deel van dit project betaalt.