PATH OF 100 MONKEYS






Zoektocht naar de allochtone watersporter


Wit enige kleur op het water

Teije Brandsma
AMSTERDAM - Ooit een Turkse Nederlander met een motorkruiser gezien? Een Surinamer in een sloep? Een Marokkaan die klust aan zijn zeilboot? Er zijn bijna twee miljoen Nederlanders van niet-Westerse komaf, maar op het water zie je ze niet. Waarom dringt de veelkleurigheid van de straat niet door tot het Nederlandse zoete water? Een zoektocht met een verrassend einde.

    De tienjarige Eméni Nefzi oefent in een Valk op Het IJ in Amsterdam. De opa van Eméni kwam in de jaren zeventig vanuit Tunesië naar Nederland. Nu zeilt zijn kleindochter regelmatig onder begeleiding van haar vader op het Nederlandse water. De tienjarige Eméni Nefzi oefent in een Valk op Het IJ in Amsterdam. De opa van Eméni kwam in de jaren zeventig vanuit Tunesië naar Nederland. Nu zeilt zijn kleindochter regelmatig onder begeleiding van haar vader op het Nederlandse water. Foto: Farouk Nefzi
    De tienjarige Eméni Nefzi (rechts) tijdens een zeiltocht in Nederland samen met haar zevenjarige broer Nasime. De opa van de twee kinderen kwam in de jaren zeventig vanuit Tunesië naar Nederland. Nu zeilen de twee regelmatig onder begeleiding van hun vader Farouk op het Nederlandse water. De tienjarige Eméni Nefzi (rechts) tijdens een zeiltocht in Nederland samen met haar zevenjarige broer Nasime. De opa van de twee kinderen kwam in de jaren zeventig vanuit Tunesië naar Nederland. Nu zeilen de twee regelmatig onder begeleiding van hun vader Farouk op het Nederlandse water.
    Zeilschool Nautiek in Amsterdam geeft op Het IJ regelmatig zeilles aan schoolklassen. Hier geeft zeilschoolhouder Rob van Zanten instructie aan twee allochtone kinderen uit zo'n klas. Voor velen van hen dit hun eerste kennismaking met de zeilsport. Zeilschool Nautiek in Amsterdam geeft op Het IJ regelmatig zeilles aan schoolklassen. Hier geeft zeilschoolhouder Rob van Zanten instructie aan twee allochtone kinderen uit zo'n klas. Voor velen van hen dit hun eerste kennismaking met de zeilsport.
    ,,Kennen jullie allochtone watersporters?'', vroeg de Vaarkrant aan een aantal watersportorganisaties en instanties die zich met allochtonen bezighouden. ,,Nooit van gehoord'', antwoordt het Watersportverbond. Het Nederlands instituut voor Sport en Bewegen reageert: ,,Die zijn zeer dun gezaaid. Geen flauw idee waar je ze moet vinden. Misschien bij een zeilvereniging voor studenten.''
    ,,Nee hoor, wij hebben geen leden met een niet-Westerse achtergrond'', zegt een bestuurslid van de Leidse studentenzeilvereniging De Blauwe Schuit. Dan maar over een andere boeg. Ahmed Aboutaleb, geboren in Marokko, is burgemeester van Rotterdam, de waterstad bij uitstek. Weet hij het misschien? Maar Aboutaleb laat de Vaarkrant weten ook geen allochtone watersporters te kennen.

    Bestaan ze?


    Bestaan ze eigenlijk wel?, begin je je af te vragen. Dan bel je met watersport brancheorganisatie HISWA, en krijg je Farouk Nefzi aan de lijn. Hij is directeur HISWA Multimedia, verantwoordelijk voor het promoten van de Nederlandse watersportindustrie in het buitenland. Nefzi blijkt de zoon van een ondernemende Tunesiër te zijn die in de jaren zeventig zijn geluk in Nederland zocht. Zoon Nefzi werkt nu in de watersport èn is regelmatig op de Nieuwkoopse plassen in een sloep te vinden. ,,Soms neem ik vrienden van allochtone afkomst mee. Ze vinden het allemaal leuk!''
    Nefzi voegt eraan toe: ,,Ik werk nu zeventien jaar in deze branche, maar volgens mij ben ik de enige allochtoon.'' Dat blijkt niet te kloppen.