PATH OF 100 MONKEYS






Water onder Sahara redding lokale bevolking
2012-04-21 | Bron: iNSnet |
Onder het continent Afrika blijkt een enorm waterreservoir te zijn. Vergelijken met het wateroppervlak van totaal Afrika, is de hoeveelheid water zeker honderd keer zo groot als de hoeveelheid in rivieren en meren.
In het blad Environmental Research Letters publiceerden wetenschappers de resultaten van hun onderzoek.

Vooral onder de Sahara
De waterreservoirs zijn zo'n 5000 jaar geleden ontstaan, toen de Sahara nog geen woestijn was. In die tijd was de Sahara juist een vrij nat gebied. Door klimaatveranderingen is het gebied woestijn geworden. Een groep wetenschappers van de British Geological Survey en het University College London hebben een waterkaart gemaakt. Hierop staat exact aan gegeven waar het Afrikaanse grondwater zit en in welke hoeveelheden. De grootste voorraden bevinden zich in Algerije, Libië en Tsjaad, waar de grond extreem droog is. Sommige voorraden zijn vergelijkbaar met meren van wel 75 meter diep.

Geen schoon drinkwater voor 300 miljoen mensen
Nu al hebben 300 miljoen Afrikanen geen toegang tot schoon drinkwater. De verwachting is dat het aantal zal toenemen door de groei van de bevolking en irrigatie van landbouwgronden. Op dit moment wordt nog slechts 5% van de landbouwgrond in Afrika geïrrigeerd.

Zuinig met water
Grootschalig oppompen van het water wordt afgeraden. De reservoirs zouden snel uitgeput raken. Voor irrigatie en de lokale bevolking is wél genoeg water aanwezig.

Bron: Environmental Research Letters