PATH OF 100 MONKEYS






Tekort aan zoet water dreigt

Als er niet flink wordt geïnvesteerd, dreigt er in Nederland op termijn een tekort aan zoet water, stelt prof. dr. Johan Woltjer.
Behalve voor de strijd tegen het zoute zeewater moet Nederland zich opmaken voor de strijd vóór het zoete water. Lange tijd hebben we niet hoeven nadenken over zoet water; het was er gewoon. Die vanzelfsprekendheid is echter voorbij.
Zo langzamerhand beginnen de gevolgen van de klimaatverandering namelijk merkbaar te worden in onze zoetwatervoorziening. Door de stijgende zeespiegel en langer aanhoudende droogtes, dringt het zilte zeewater verder door in de bodem.
Niet alleen aan de kust begint het grondwater zouter te worden, maar ook verder landinwaarts. Als er niets gebeurt, verandert het aanzien van ons land: watergevoelige natuur verdwijnt, belangrijke gewassen kunnen niet meer worden geteeld en hele bedrijfstakken moeten hun activiteiten wijzigen of verplaatsen.
Concurrentiepositie
De situatie is op termijn vrij alarmerend. Lange tijd hebben we niet hoeven nadenken over zoet water; het was er gewoon. Die vanzelfsprekendheid is voorbij. We moeten nu investeren om ons aan te passen aan een verminderde beschikbaarheid van zoet water en we moeten veel zuiniger met water leren omgaan.
Als we nu de juiste investeringen doen en de waterzekerheid weten te garanderen, is dat gunstig voor de internationale concurrentiepositie van Nederland. Internationaal gezien staat Nederland er namelijk nog heel aardig voor. In Midden- en Oost-Europa is de verdroging veel ernstiger.
Drinkwater
Voor de drinkwatervoorziening pompen veel Nederlandse waterbedrijven voornamelijk grond­water op omdat het zo zuiver is dat het nauwelijks gefilterd hoeft te worden. Maar het grondwaterpeil daalt en sommige water­bedrijven stuiten nu al op zilt water. Zij moeten op zoek naar nieuwe vestigingslocaties.