PATH OF 100 MONKEYS






Nederlands systeem redt levens bij auto in water


Een Nederlandse uitvinding zorgt ervoor dat je sneller uit je auto kunt komen als je auto in het water terechtkomt. In Nederland overlijden ieder jaar ongeveer 50 mensen doordat hun auto te water raakt.

 
Nederlands systeem redt levens bij auto in water

Volgens de politie zorgt het systeem ervoor dat de overlevingskansen groter worden als je auto te water raakt. Korpschef Jan Stikvoort van Regiopolitie Hollands Midden spreekt van een doorbraak. Hij roept de auto-industrie op het systeem te gaan gebruiken in hun nieuwe modellen.

Elektronica valt uit

Nu valt de elektronica in moderne auto's vaak uit, waardoor de bediening van de ramen blokkeert en je ze niet meer open krijgt. Dit nieuwe systeem, het zogenoemde Rescue Escape Guidance System, verbrijzelt automatisch alle ruiten in de auto als die in het water terechtkomt. Dat gebeurt nog voordat de auto gezonken is.

Aangesloten op accu

Volgens Arnold Oosterhuis, een van de ontwikkelaars, blijft het systeem onder water werken "doordat het direct op de accu is aangesloten. Want één ding staat na lang onderzoek vast: de elektronica in de portieren van de moderne auto werkt onder water niet meer."

Zeven tips

De automobilist is nu nog aangewezen op een veiligheidshamer. Lees hier zeven tips voor als je auto in het water komt. Het belangrijkste is dat je zo snel mogelijk uit je auto klimt.