PATH OF 100 MONKEYS






Hoe maak je poep en plas te gelde?

Door sterk toegenomen urbanisatie nemen de problemen rond afval, persoonlijke hygiëne en energie- en voedselzekerheid verder toe. In Ghana heeft nog steeds slechts 27% van de stedelijke bevolking toegang tot goede sanitaire voorzieningen, vindt er nauwelijks verwerking van afval plaats waardoor ziektes in steeds hogere mate de kop op steken en raken landbouwgronden verder uitgeput . De vraag aan voedsel en energievoorziening is groter dan het aanbod waardoor voedsel- en energieprijzen verder stijgen. Die neerwaartse spiraal zal moeten worden doorbroken met innovatieve modellen.
Safi Sana werkt in Accra aan de uitrol van een business model waarin al deze problemen worden omgezet naar mogelijkheden. De basis gedachte heeft een commercieel uitgangspunt: op basis van menselijke fecaliën en organisch groente- en fruitafval produceren we een hoogwaardige mestproducten voor de landbouw en energie uit biogas voor de lokale markt. Dit model zal bij succes op meerder locaties in Ghana en elders worden uitgerold.
Mede door ondersteuning van het Partners voor Water programma heeft Safi Sana een testmodel ontwikkeld dat in de loop van 2012 zal zijn getest en klaar voor opschaling. In de eerste helft van 2013 start Safi Sana naar verwachting de eerste commerciële verwerkingsunit op basis van afvalstromen uit publieke toiletten en voedsel afval uit de sloppenwijk. Naast de verkoop van mest aan de lokale boeren zal Safi Sana elektriciteit leveren aan het lokale elektriciteitsnet op basis van een teruglevertarief.
Contactpersoon: Aart van den Beukel (aart@safisana.org) www.safisana.org