PATH OF 100 MONKEYS






Toch geen water op Mars?


Een ruimtesonde die aan moest tonen dat er water is op Mars, heeft waarschijnlijk het tegendeel bewezen. De sporen die te zien zijn, zijn gemaakt door lava. Dat zeggen Amerikaanse wetenschappers.

Toch geen water op Mars?

De wetenschappers bekeken een gebied vlak bij de evenaar van Mars. Ze gebruikten meer dan 100 foto's met een hoge resolutie van de ruimtesonde Mars Reconnaissance Orbiter.

Kronkelende sporen

Op de beelden zijn kronkelende sporen op de planeet Mars te zien. Gedacht werd dat deze door waterstromen zijn gemaakt. Volgens onderzoeker Andrew Ryan zijn de spiraalvormige sporen 5 tot 30 meter breed. Water of ijs is niet in staat tot het trekken van zulke wijde sporen, zegt hij.

Lava

Volgens hem kan alleen lava, gesmolten gesteente uit de kern van de planeet, de sporen hebben veroorzaakt. Ryan en een collega hebben bijna 200 lavasporen ontdekt in de Cerberus Palus regio. Ze geloven dat er meer zijn.
De Mars Reconnaissance Orbiter cirkelt sinds 2005 rond de rode planeet om foto's te maken. Hiermee moesten wetenschappers kunnen ontdekken of er water op de planeet is geweest en hoeveel.