PATH OF 100 MONKEYS






Zwam zuivert water 



De zakjeszwam Stilbella aciculosa zou een belangrijke rol kunnen spelen voor het milieu. Tijdens zijn voortplanting produceert hij mineralen die helpen om vuilwater te zuiveren.
Stibella aciculosa komt vaak voor op de grond van brakwater en zeewater dat in hoge mate vervuild is. Zijn voorplanting kent naast de seksuele fase ook een aseksuele fase via sporen. Bij het afscheiden van deze sporen komt ook superoxide vrij. Dit mineraal begunstigt het verdere verloop van de voortplanting - met een gunstig zuiverend effect op het vuile water. Superoxide reageert namelijk ook met andere stoffen in het water. Het eindproduct is een soort 'reinigingsmineraal' dat giftige stoffen zoals arseen en cadmium onschadelijk maakt.
Of de zwam daadwerkelijk ingezet kan worden voor het zuiveren van wateren staat echter nog lang niet vast. Wetenschappers moeten nog onderzoeken of de zwam voldoende superoxide voor een efficiënte reiniging kan produceren. Een optie zou zijn om de voortplanting kunstmatig te stimuleren zodat er meer superoxide vrij komt.