PATH OF 100 MONKEYS






Record aantal inzendingen voor de Waterinnovatieprijs 2012


 

Water keren met water, golfbestendige surfplanken en baggerbuffers, dat zijn enkele van de ingezonden projecten voor de Waterinnovatieprijs 2012. De Unie van Waterschappen reikt dit jaar voor het eerst een landelijke prijs uit voor innovatieve projecten die toepasbaar zijn binnen de taken van de waterschappen. Het motto: ''Zorg voor droge voeten, schoon en voldoende water''.
De Waterinnovatieprijs is bedoeld als een podium voor innovatieve waterprojecten. Peter Glas, voorzitter van de Unie van Waterschappen: "Wij wisten al dat we een innovatieve sector zijn, maar het overweldigende aantal inzendingen maakt dit nog eens extra duidelijk." Er zijn 156 waterinnovaties ingezonden in verschillende categorieën: Bedrijven(60), Belangenorganisaties & particuliere initiatieven (13), Overheid(62) en Waternet (21).
Duurzame oplossingen
De inzendingen lopen sterk uiteen en bieden oplossingen voor bijvoorbeeld het voorkomen van wateroverlast of het verbeteren van de waterkwaliteit. Zo worden algen bestreden met water-stofperoxide, boxen met water gebruikt als tijdelijke waterkering bij calamiteiten en worden apps of websites ingezet om de burger beter te bereiken. Opvallend is het aantal duurzame innovaties, zoals het verwarmen van het winterse wegdek met warmte uit het riool of het inbouwen van een duurzaam waterzuiveringssysteem vanaf de bron bij de bouw van nieuwe woonwijken.