PATH OF 100 MONKEYS






Hedwige onder water

maandag 29 oktober 2012 | 09:26
 
De Zeeuwse Hedwigepolder wordt toch ontpolderd. ANPDe Zeeuwse Hedwigepolder wordt toch ontpolderd. ANP
DEN HAAG - De Hedwigepolder wordt onder water gezet. VVD en PvdA zijn het daar volgens bronnen in Den Haag over eens geworden.
Dat meldde het NOS-journaal zondagavond. De ontpoldering is al zeven jaar een politieke splijtzwam. De natuur in de Europees beschermde Westerschelde holt achteruit. Nederland en Vlaanderen hebben in 2005 afgesproken de achteruitgang te stoppen door de aanleg van 600 hectare nieuwe estuariene natuur.
De helft wordt bereikt door het ontpolderen van de Hedwigepolder. Maar Nederland heeft dat nog steeds niet gedaan. Want er is groot maatschappelijk en politiek verzet. PvdA en VVD lijken nu de knoop definitief te hebben doorgehakt en de afspraken na te komen. De anti-ontpolderlobby in Zeeland is niet verrast door het nieuws. Nadat het compromisvoorstel van staatssecretaris Bleker was gesneuveld in de Tweede Kamer, leek het op volledige ontpoldering uit te draaien.
Statenlid Johan Robesin van de Partij voor Zeeland blijft kalm. "Dit is de derde keer dat ontpoldering van de Hedwige in een regeerakkoord staat en de polder is nog steeds droog." En die blijft droog, zegt Robesin: "Er ligt een Kamermotie dat ontpoldering alleen vrijwillig mag plaatsvinden. Gery de Cloedt, de eigenaar van de polder, zal proceduren tot het gaatje. Hij zal dat winnen, omdat dit dossier niet deugt." Juridisch adviseur Hans Mieras van De Cloedt bevestigt dat. "De oorlog is nog niet verloren."