PATH OF 100 MONKEYS






Kan Richard Branson het kapitalisme redden?

 
 
De 62-jarige Britse ondernemer (Sir) Richard Branson heeft een plan ontwikkeld om het kapitalistisch systeem meer te oriënteren op de lange termijn en sociaal verantwoordelijker te maken. Dit ‘Plan B’ voor het kapitalisme wordt samengevat op het Schumpeter blog van The Economist.
Branson is al sinds de jaren 1960 overtuigd van het belang van sociaal activisme. De Virgingroep is, onder Virgin Unite, dan ook een leider in liefdadigheid. Recentelijk startte hij ook ‘Elders’ op, waarbij mensen als Jimmy Carter en Desmond Tutu huidige politici advies geven, en de ‘Carbon War Room’ dat het gebruik van fossiele brandstoffen op een winstgevende manier wil beperken.
De ‘B’ in ‘Plan B’ verwijst volgens The Economist niet naar Branson zelf maar naar ‘Business’. Het idee is om een kleine groep van zakelijke toplui te vormen die campagne zullen voeren voor hervormingen. Het doel van deze hervormingen moet dan zijn om het kapitalisme sociaal verantwoordelijker te maken en de focus te verleggen naar de lange termijn.
De voorzitters van het B-Team zijn Branson zelf en Jochen Zeitz, de baas van Puma. Andere topleiders zullen de volgende maanden worden gerekruteerd in zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden, waarna de officiële lancering van het programma voor begin 2013 is voorzien.