PATH OF 100 MONKEYS






Water uit lucht en wind
 
Hoe maak je op de droge plekken van deze wereld met weinig middelen fris drinkwater? De ‘Dutch Rainmaker’ doet dat door condensdruppels uit de buitenlucht op te vangen. De benodigde energie komt van de windmolen boven op de mast.
Hoe maak je op de droge plekken van deze wereld met weinig middelen fris drinkwater? De ‘Dutch Rainmaker’ doet dat door condensdruppels uit de buitenlucht op te vangen. De benodigde energie komt van de windmolen boven op de mast.
Het bedrijf Dutch Rainmaker heeft een windmolen ontwikkeld die op de droge plekken van deze wereld water kan ‘maken’. Een klein koelsysteem onder de molen koelt de buitenlucht af en de hierbij vrijkomende condensdruppels worden vervolgens opgevangen. De energie voor het op deze manier winnen van water komt van de windturbine bovenop de Rainmaker.
Een klein testexemplaar draait al in Harlingen, maar het idee is vooral bedoeld voor plekken waar een tekort aan water is. Fabrikant Dutch Rainmaker werkt aan een installatie die met behulp van condensatie maar liefst 7.000 liter per dag produceert.
Water uit lucht
Afhankelijk van de plaats en de luchtomstandigheden bevat lucht altijd wel een bepaalde hoeveelheid water. Daardoor kan er ook in warme droge gebieden water aan lucht worden onttrokken. Lucht van twintig graden Celsius en een luchtvochtigheid van vijftig procent relative humidity bevat bijna zeven gram water per kilogram lucht. Maar hoe pluk je die uit de lucht? Een windturbine boven op de mast drijft een paar compressoren aan. Deze persen buitenlucht door een warmtewisselaar die de aangevoerde omgevingslucht afkoelt. Hierbij vindt condensatie plaats.
Onder het dauwpunt condenseren de waterdruppels die in de aangevoerde lucht zitten. De gecondenseerde waterdruppels worden opgevangen en opgeslagen in een tank. De omvang van de waterproductie van de regenmaker Dutch Rainmaker DRM AW75 hangt af van plaatselijke omstandigheden; de windsnelheid, vochtigheid en temperatuur van de buitenlucht.
Het water (van regenwaterkwaliteit) kan gebruikt worden voor veeteelt, irrigatie van akkers en (na behandeling) voor menselijke consumptie. Dat is goed nieuws voor de droge gebieden in de wereld. De watermaker in de kast onder de turbine vraagt weinig stroom. Die komt van de turbine boven op de mast. Een aansluiting op het stroomnet is daardoor niet nodig.
Water voor voedsel
De landbouw is ‘s werelds grootste gebruiker van zoet water. Zo’n 40 procent van het voedsel in de wereld wordt geproduceerd in geïrrigeerde landbouw, de rest in regenafhankelijke systemen. Per jaar is er per persoon voor een volwaardig dieet 1.300 kubieke meter water nodig .