PATH OF 100 MONKEYS






Mysterie dodelijke straal schuttervis ontrafeld

Door: Mirjam van Putten6<!-- moddate: 121025 < 110516 == XLL
Schuttervis© Thinkstock.
 
De schuttervis is net een levend waterpistool. Hij kan namelijk zijn prooi met een nauwkeurig berekende waterstraal beschieten vanaf een afstand van maar liefst twee meter. Dit doet de vis door gebruik te maken van de dynamische eigenschappen van water, stellen Italiaanse wetenschappers in het tijdschrift PloS One.
Studie SchuttervisOpen pdf(473,1 kB)
De schuttervis (toxotes jacultrix) is een echte jager. Hij dankt zijn naam dan ook aan de mogelijkheid om - afhankelijk van de prooi - de kracht van de straal aan te passen om zijn maaltijd van overhangende begroeiing het water in te schieten. De schuttervis jaagt onder andere op spinnen, insecten en vliegen.

In het verleden werd er door wetenschappers gedacht dat de vis bijzondere spieren moet hebben om zo trefzeker te spuiten, maar nu beweren Italiaanse wetenschappers dat de spieren van de vis hier niet krachtig genoeg voor zijn. De dodelijke straal wordt zo krachtig doordat de vis het water met zijn mond vormt, waardoor de snelheid van de straal boven water toeneemt. De vis maakt hierbij gebruik van de natuurlijke eigenschappen van water.

Het team van professor Alberto Vailati van de Universiteit van Milaan ontdekte dit door de vis te filmen met een hogesnelheidscamera. 'Wanneer de waterstraal door de lucht gaat, neemt deze in snelheid toe, waardoor hij verandert in een grote druppel water. De energie verzamelt zich op een punt om de prooi zo goed mogelijk te raken, zegt Vailati tegen de
BBC.

Schuttervissen leven in in mangrovemoerassen in landen als India en de Filipijnen. Rondom de moerassen staat veel vegetatie. De vis kan een straal water spuiten met een kracht van 3000 W/kg, dit is zes keer sterker dan de kracht van de spieren, die 500 W/kg kunnen spugen.
-->