PATH OF 100 MONKEYS






Nederlands topteam in Nord Stream Race


Oliedollarstrijd op het water

Epco Ongering
Sint Petersburg - De steenrijke Russische energieleverancier Gazprom heeft dit jaar iets te vieren. Ter gelegenheid van de nieuwe Nord Stream gaspijplijn die Rusland met Scandinavië en Duitsland verbindt, is een unieke zeilrace in het leven geroepen.
Tweede van rechts Pieter Keijzer, helemaal rechts Erik Veldhuizen Tweede van rechts Pieter Keijzer, helemaal rechts Erik Veldhuizen Foto: onEdition
Foto: onEdition
Route

De Nord Stream race volgt voor een groot deel de route van de pijpleiding en voert van het Russische Sint Petersburg voor de eerste etappe naar Helsinki. Daarna gaat de vloot naar het Zweedse eiland Gotland en finisht rond 27 oktober in het Noord Duitse Greifswald. In elke etappeplaats staan er ook havenraces op het programma.
Boten

De wedstrijd wordt gezeild in vijf identieke, door Gazprom aangekochte Swan 60 zeiljachten. Behalve het Russische team, zijn zeilverenigingen uit Duitsland, Frankrijk, Monaco en Nederland uitgenodigd om hun land, of in het geval van Monaco zelfs de hele EU, te vertegenwoordigen.

Voor Nederland kwam de uitnodiging op de mat van de Koninklijke Nederlandse Zeil en Roei Vereniging uit Muiden terecht. Voor voorzitter Pieter Keijzer van de Koninklijke was dat een complete verrassing. “Het blijkt dat toonaangevende zeilverenigingen uit interessante landen werden uitgenodigd en ik ben blij dat ze in Nederland bij ons uitkwamen.” In Frankrijk is de Yacht Club de France uitgenodigd en voor Duitsland kwam deze bij het Norddeutscher Regatta Verein terecht. De KNZRV is een vereniging met een lange wedstrijdzeil traditie. Keijzer: We hebben voor deze race een Swan 60 tot onze beschikking gekregen en varen de race met 16 man bemanning. Die hebben we binnen onze vereniging gezocht en zo kwamen we tot 12 ervaren leden die de race konden meevaren.