PATH OF 100 MONKEYS






Zonnepanelen dobberen als lelies op het water

Vincent Dekker −14/11/12, 10:30
© DNV Kema. Een drijvend veld met zonnepanelen, als een enorm lelieblad meedeinend op de golven.
 
Leliebladeren zo groot als een voetbalstadium, dat is zo ongeveer wat DNV Kema in gedachten heeft als een nieuwe vorm van zonneweides. Drijvende velden vol zonnepanelen, voor regio's en staten die weinig land beschikbaar hebben.
Niet verrassend dus dat SUNdy, zoals de drijvende zonnevelden zijn gedoopt, hun wereldprimeur hebben beleefd tijdens de Internationale Energieweek in de stadstaat Singapore.
Mijn eerste gedachte is dat een storm als Sandy, en in Azië komen ze ook nog wel in verhevigde versies langs, de velden toch onherroepelijk zou moeten vernielen, uiteenslaan. Maar volgens de mensen van het Noors-Nederlandse DNV Kema is er een verbinding tussen de onderdelen van de velden geschapen die als een spinneweb in de wind beweegbaar is.
Er zijn geen gewone huis-tuin-en-keuken-panelen voor gedacht. Er komen lichtgewicht dunne-filmpanelen van 560 Wp op. Da's dik twee keer zoveel als de 250 Wp-panelen die nu op de consumentenmarkt beginnen te komen. Een zonne-lelieblad, zoals ik het drijvende groen zou willen noemen, is opgebouwd uit 4200 van dergelijke panelen, die samen dan goed zijn voor 2352 kWp, ruim 2 MWp.
Bij mij voor de Noord-Hollandse kust zouden die per jaar zo'n 2100 megawattuur aan stroom leveren, goed voor zo'n 700 huishoudens. Maar
een lelieblad komt zelden alleen. Kema rekent al met mooie velden met 20 tot 25 aaneengeschakelde bladen, en die zouden in zonniger Aziatische streken 30.000 huishoudens van stroom kunnen voorzien. Kijk, da's toch al de gemeentes Bergen en Castricum bijelkaar.