PATH OF 100 MONKEYS







Toiletdag: 1 op 3 wereldburgers heeft geen wc


HAARLEM - Wereldwijd beschikken ongeveer 2,5 miljard mensen niet over een toilet. Dat betekent dat een op de drie mensen op aarde geen wc heeft. Om dat probleem onder de aandacht te brengen, is het maandag Wereld Toilet Dag.

Foto: ANP
 
De jaarlijkse dag werd in 2001 ingevoerd en vandaag de dag besteden 19 landen er aandacht aan. „1,1 miljard mensen doen hun behoefte nog in de openlucht. Met als gevolg dat ernstige ziektes als cholera, tyfus en hepatitis zich makkelijk verspreiden”, aldus een woordvoerder van Simavi. De ontwikkelingsorganisatie komt maandag met een rapport waarin het belang van goed sanitair, veilig drinkwater en goede hygiëne centraal staan. Uit het rapport blijkt dat het tekort aan toiletten bijdraagt aan een hoog moedersterftecijfer. „Slechte sanitatie en hygiëne zorgen er bijvoorbeeld voor dat zo'n 44 miljoen zwangere vrouwen wereldwijd besmet zijn met mijnworm”, weet Rineke van Dam van Simavi. „Daardoor hebben ze bloedarmoede en een grote kans op fatale bloedingen tijdens de bevalling.”
Uit cijfers van het Rode Kruis blijkt dat dagelijks ruim 2000 kinderen sterven aan diarree. Dat zo veel kinderen geen toegang hebben tot schone wc's en zeep en geen voorlichting krijgen over hygiëne, helpt natuurlijk niet. Diarree wordt veroorzaakt door infecties. Die verspreiden zich vooral via water dat besmet is met uitwerpselen. Infecties kun je oplopen door het aanraken van uitwerpselen, je handen niet wassen, besmet water drinken of voedsel eten dat klaargemaakt is met vuil water, aldus het Nederlandse Rode Kruis. Dat zet zich de komende jaren in door het aantal hulpverleningsprojecten uit te breiden en zich hard te maken voor 'een schone wc bij elke nieuwe kraan'.
Volgens de World Toilet Organization (WTO) is er tegenwoordig wel veel aandacht voor watervoorziening maar nog te weinig voor sanitaire voorzieningen. Naar een schoon toilet kunnen gaan noemt de organisatie „een mensenrecht en geen luxe”.