PATH OF 100 MONKEYS






De schokkende waarheid over vliegtuigmaaltijden

  •   Bron: ABC
Grijp al maar meteen naar het kotszakje want vliegtuigmaaltijden worden veelal bereid tussen, muizen, mieren en kakkerlakken. Deze schokkende vaststelling deed het Amerikaanse nieuwsprogramma 20/20 van ABC op basis van data verstrekt door de Food and Drug Administration (FDA).
Meer dan 1.500 overtredingen werden op vier jaar tijd geregistreerd, merkelijk meer dan in vergelijkbare industrietakken. In de productiehal van LSG Sky Chefs, één van de grootste cateraars van vliegtuigmaaltijden, krioelde het van de mieren, levende en dode vliegen en kakkerlakken.

Tijdbom
"Als er zich diertjes in die ruimte bevinden, dan is de kans erg groot dat je ze eveneens in de bereide maaltijden aantreft", verklaarde voormalig gezondheidsinspecteur Roy Costa aan ABC. "Insecten en uitwerpselen van knaagdieren kunnen in zo'n omgeving absoluut niet getolereerd worden. Als je al die elementen samenbrengt, zit je op een potentiële tijdbom."

Ontelbare muggen, ongekoeld voedsel en ronduit vieze werkoppervakken werden aangetroffen bij cateringbedrijf Gate Gourmet. De onderneming reageerde als volgt op de reportage: "De vaststellingen van de FDA waren niet van die aard dat de publieke gezondheid in gevaar kwam."

Daarnaast 'vergaten' vliegtuigcrews volgens de betrokken inspecteurs veelvuldig om de handen te wassen. In toestellen van Delta Airlines werden bovendien meermaals muizen gesignaleerd.

First Class
Reizigers in Business en First Class denken bovendien onterecht dat de alom bekende gordijntjes hen afschermen van besmet voedsel. "Exquise gerechten zijn daarom nog geen veilige gerechten", aldus Costa. "Bacteriën trekken zich daar niets van aan."