PATH OF 100 MONKEYS






Water hoort bij moderne ontwikkelingssamenwerking

Waterputten slaan mag klinken als ouderwetse hulp, maar goed waterbeheer blijft cruciaal voor ontwikkeling. Dat zei staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken vrijdag bij een conferentie van de Society for International Development.
‘Water is in ontwikkelingslanden van essentieel belang op weg naar een zelfredzame economie. Het moet daarom ook in moderne ontwikkelingssamenwerking de aandacht krijgen die het verdient. Vaak lukt het noch overheden, noch de markt om zelfstandig met echt duurzame oplossingen te komen. We zien dat het wel lukt als ze samenwerken. Wij kunnen daarbij faciliteren’, aldus staatssecretaris Knapen.
Water is een van de vier prioriteiten van de Nederlandse inzet in ontwikkelingslanden omdat ons land veel expertise en dus meerwaarde heeft op dit gebied. Het budget daarvoor stijgt van 156 miljoen euro in 2011 naar 254 miljoen euro in 2015. Efficiënt watergebruik in de landbouw, veilige delta’s, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen krijgen speciale aandacht.