PATH OF 100 MONKEYS






Terugdringen emissie hoeft niet duur te zijn

28 SEP 2012
Aandacht voor emissie geeft al winst. Die conclusie kon getrokken worden tijdens de Kennisdag Water in Zoetermeer afgelopen donderdag. Water zuiveren hoeft niet duur te zijn. Terugdringen emissie hoeft niet duur te zijnPraktisch en betaalbaar moeten ze zijn, de oplossingen waarmee de glastuinbouw de nuldoelstellingen ten aanzien van emissie in 2027 wil halen. Diverse malen kwam dit naar voren tijdens de Kennisdag Water die LTO-Groeiservice, Wageningen UR Glastuinbouw en Productschap Tuinbouw op 27 september organiseerden.

Niet alleen telers, ook onderzoekers, beleidsmakers, adviseurs, toeleveranciers en medewerkers van waterschappen kwamen tot de conclusie dat de Europese doelstellingen in de Kaderrichtlijn Water (KRW) voor de glastuinbouw een pittige kluif zijn. Aandacht voor emissie kan echter al leiden tot (gedrags-)verbetering.

Inzichten en technieken
Diverse sprekers legden uit welke inzichten en technieken de afgelopen jaren in projecten naar voren kwamen. Bewust gebruik van water en mest, voldoende schoon uitgangswater en meststoffen zonder ballastzouten kunnen al veel goed doen als het gaat om recirculatie en zuivering van reststromen op het bedrijf.

Een lysimeter kan een handig hulpmiddel zijn bij gericht gieten in de vollegrond. Diverse zuiveringstechnieken kunnen telers helpen bij het hergebruik van drainwater op substraatbedrijven. Jaarkosten variëren van een paar honderd tot een paar duizend euro per hectare.