PATH OF 100 MONKEYS






Diepe geothermie is een feit
Deze zomer is het geothermieproject Green Well Westland van start gegaan. Uit zandsteenlagen van Krijt-ouderdom – het tijdperk van de dino’s – wordt superzout, heet water opgepompt. Vijf tuinders kunnen met de warmte hun kassen verwarmen en besparen zo meer dan de helft op hun gasverbruik.
“In Nederland is Green Well Westland tot nu toe het diepste geothermieproject”, vertelt Ger de Bruin van bodemonderzoeksbureau T&A Survey. “We hebben putten geboord tot in de zandsteenformaties uit het vroege Krijt. Op een diepte van 2,5 kilometer is het zandsteen voldoende poreus en permeabel om er water uit op te pompen. Het opgepompte water wordt langs een warmtewisselaar geleid en daarna weer teruggepompt in dezelfde aardlagen.”
Ligging van de continenten tijdens het vroege KrijtPopup
De continenten tijdens het vroege Krijt. Deze periode, het Onder-Krijt (de onderste lagen zijn ook het oudst), omspant een periode van maar liefst 50 miljoen jaar, van 145 tot 95 miljoen jaar geleden. Afbeelding: © Mollewide Plate Tectonic Maps / Wikimedia Commons

Fossiel water

“Het water dat we oppompen is net zo oud als het zandsteen zelf”, vertelt De Bruin. “In horizontale richting migreert dit heel traag en in verticale richting is er nauwelijks uitwisseling met andere aardlagen.” Dit ‘fossiele’ water, niet te verwarren met het veel ondieper gelegen grondwater, bevat veel zout en is daardoor zwaarder dan gewoon water. Het bevat vooral veel natriumchloride (NaCl), het bekende zout waar ons keukenzout vooral uit bestaat.
Onderin de boorput bevat de buis over een lengte van tientallen meters sleuven; hieromheen zijn filters van roestvrijstaal geplaatst, zodat er geen zand en andere kleine deeltjes worden opgepompt. De boorput van Green Well Westland reikt tot in het Delft Zandsteen, dat door rivieren is afgezet, en de iets dieper gelegen Alblasserdam Member.