PATH OF 100 MONKEYS






Warmtepompdilemma: lucht-lucht of lucht-water?
24/09/2012

Een lage investeringskost en bijna overal toepasbaar: het zijn twee voordelen van een warmtepomp die gebruikt maakt van de buitenlucht als warmtebron. Vooral dat laatste maakt dit type pomp populair bij bestaande woningen. Maar binnen deze categorie heb je de keuze tussen een lucht-lucht- en een lucht-watersysteem. Benieuwd waarmee jij het best af bent?
Een lucht-lucht- en een lucht-waterwarmtepomp onttrekken allebei energie aan de buitenlucht met een buitenunit. - ATC-Gree[ Foto: ATC-Gree ]Een lucht-lucht- en een lucht-waterwarmtepomp onttrekken allebei energie aan de buitenlucht met een buitenunit.
Een lucht-luchtsysteem geeft zijn warmte af aan de binnenlucht. De voordelen zijn een snelle reactietijd en het feit dat je er ook mee kan koelen. - Daikin Airconditioning Belgium[ Foto: Daikin Airconditioning Belgium ]Een lucht-luchtsysteem geeft zijn warmte af aan de binnenlucht. De voordelen zijn een snelle reactietijd en het feit dat je er ook mee kan koelen.
Een lucht-waterwarmtepomp geeft de gegenereerde warmte af aan een leidingencircuit met water, zoals bijvoorbeeld vloerverwarming. - Recticel Insulation[ Foto: Recticel Insulation ]Een lucht-waterwarmtepomp geeft de gegenereerde warmte af aan een leidingencircuit met water, zoals bijvoorbeeld vloerverwarming.
Ga je renoveren, dan is de vraag hoever je wil gaan. Wat met bestaande radiatoren? Wat met de leidingen? Je hele huis of enkele kamers? ...  - Verisol[ Foto: Verisol ]Ga je renoveren, dan is de vraag hoever je wil gaan. Wat met bestaande radiatoren? Wat met de leidingen? Je hele huis of enkele kamers? ...
Lucht-water en vloerverwarming is een ideale match. Maar bestaande radiatoren hoeven geen struikelblok te zijn. - Henrad NV[ Foto: Henrad NV ]Lucht-water en vloerverwarming is een ideale match. Maar bestaande radiatoren hoeven geen struikelblok te zijn.

Het verschil?

Wat is het verschil tussen beide systemen? Wel, een lucht-luchtwarmtepomp gebruikt lucht niet alleen om warmte aan te ontrekken, maar ook om die warmte in de ruimte te verspreiden. Dat gebeurt met een ventilator in de binnenunit. Het overbrengen van de warmte aan de koude binnenlucht gebeurt met een koelmiddel.
Bij een lucht-waterwarmtepomp daarentegen geeft het koelmiddel zijn warmte af aan water, dat vervolgens via een leidingencircuit door de woning stroomt. Dit kan in de vorm van vloerverwarming, maar ook met radiatoren of ventiloconvectoren.