PATH OF 100 MONKEYS






Overheden en waterschappen maken afspraken over aan- en afvoer van water in Oost Nederland

Op 12 september 2012 ondertekenen bestuurders van de provincies Overijssel en Drenthe, 5 waterschappen en Rijkswaterstaat twee waterakkoorden over de hoeveelheden water die af- en aangevoerd kunnen worden en over de omgang met bijzondere omstandigheden. De genoemde waterakkoorden zijn feitelijk niet nieuw maar het resultaat van een grondige actualisatie van bestaande waterakkoorden.

In natte perioden stroomt het teveel aan water via sloten en beken naar de grote rivieren en komt uiteindelijk in de zee terecht. In droge perioden daarentegen kan een regionaal tekort aan zoetwater ontstaan. In die situatie kan vanuit de grote rivieren water worden opgepompt naar kanalen en beken om uiteindelijk verdeeld te worden over allerlei functies: drinkwater, water voor natuur, landbouwwater, koelwater, water voor scheepvaart, etc, etc.

Waterbeheerders van zowel de regionale- als de landelijke watersystemen in Oostelijk Nederland hebben met elkaar goede afspraken gemaakt over deze waterbeweging. De betrokken waterbeheerders zijn de waterschappen Reest en Wieden, Velt en Vecht, Groot Salland, Regge en Dinkel en Rijn en IJssel, de provincies Drenthe en Overijssel en Rijkswaterstaat Oost-Nederland. De gemaakte afspraken zijn vastgelegd in twee waterakkoorden Twenthekanalen/Overijsselsche Vecht en Meppelerdiep/Overijsselsche Vecht.