PATH OF 100 MONKEYS






Wat de Bijbel over de ark zegt

 Foto ANP
Foto ANP
DORDRECHT – De ark van Noach is open. Althans, de door Johan Huibers nagebouwde ark in de haven van Dordrecht. Wat staat er nu precies over de ark van Noach in de Bijbel?
Waarom moest Noach de ark bouwen?
God was vertoornd over de boosheid van de mensen (Genesis 6:5) en besloot alle mensen te doden (Gen. 6:13), maar een paar mensen (Gen. 6:17) en alle diersoorten (Gen. 6:18) te redden door hen een plaats te geven in een grote boot, de ark.
 
Klik hier!
Waarvan is de ark gemaakt?
Goferhout (Gen. 6:14), een houtsoort waarvan de vertalers niet precies weten welke daarmee bedoeld wordt. Gofer is een transcriptie van het Hebreeuwse woord. Verklaarders denken aan cipressenhout, omdat daar in oude tijden veel schepen van zijn gebouwd.
Wat weten we over de vorm?
De ark was 300 ellen lang, 50 ellen breed en 30 ellen hoog (Gen. 6:15). Uitgaande van 1 el van 45 centimeter is dat 135 meter bij 22 meter bij 13 meter.
De maatverhouding van 30:5:3 blijkt nog steeds een zeer goed bruikbare te zijn voor schepen. Moderne mammoettankers worden volgens dezelfde maatverhouding gebouwd.
Hoe lang de hier gebruikte el precies is geweest is niet duidelijk. In oude tijden waren twee soorten ellen in gebruik: een van circa 46 centimeter en een van 57 centimeter. Gebruikmakend van een el van 57 meter, zou de ark 180 bij 30 bij 16 meter groot zijn geweest.
De ark had drie verdiepingen: „een onderste, tweede en derde” (Gen. 6:16) en had een onderverdeling in kamers (Gen. 6:14). De ark had een venster of luchtgat bovenin en een deur in de zijkant (Gen. 6:16).
De ark was vanbinnen en vanbuiten afwerkt met pek (Gen. 6:14)
 
Klik hier!
Hoe lang duurde de bouw?
Op basis van Genesis 6:3 („Toen zeide de Heere: Mijn Geest zal niet in eeuwigheid twisten met den mens, dewijl hij ook vlees is; doch zijn dagen zullen zijn honderd en twintig jaren”) gaan Bijbelverklaarders ervan uit dat Noach 120 jaar heeft gedaan over de bouw.
Wie mochten er in de ark?
Noach –hij leefde circa vanaf 2990 voor Christus– en zijn vrouw en Noachs drie zonen –Sem, Cham en Jafeth– met hun vrouwen (Gen. 7:7). Daarnaast kregen van alle dieren en vogels een mannetje en een vrouwtje een plaats in de ark.
Pasten alle dieren daar wel in?
Daarover is al veel gediscussieerd. Waren er minder soorten of was de genoemde el toch groter dan tot nu toe aangenomen? De Bijbel zwijgt erover, maar meldt wel duidelijk dat „van al wat leeft” er een mannetje en een vrouwtje naar Noachs ark zouden komen.
Hoe lang was Noach in de ark?
De ark heeft volgens Genesis 9:24 150 dagen op de wateren gedreven. Het water was op de aarde vanaf de zeventiende dag van de tweede maand van het 600e jaar van Noachs leven op de aarde (Gen. 7:11). Op de zeventiende dag van de zevende maand liep de ark aan de grond (Gen. 8:4,5). Op de 27e dag van de tweede maand van het 601e jaar van Noachs leven was de aarde weer droog en gaf God de opdracht de ark te verlaten (Gen. 8:13,14). In totaal is Noach waarschijnlijk circa 370 dagen in de ark geweest.
 
Klik hier!
Waar liep de ark aan de grond?
Op de „bergen van Ararat”, zegt Genesis 8:4. Bijbelverklaarders denken aan het gebied op de grens van Turkije en Armenië. De nu zogeheten bergtop Ararat kreeg pas veel later zijn naam.
Wat is er daarna met de ark gebeurd?
Daarover zegt de Bijbel niets. Verklaarders opperen dat Noach het hout van de ark gebruikt heeft voor een onderkomen, zijn werk of voor het offeren, maar daarover zwijgt de Bijbel.
Wat zegt het Nieuwe Testament over de ark?
In het Nieuwe Testament staat geen nieuwe informatie over de ark. Wel verwijst Petrus naar de ark en koppelt die aan de doop (1 Petrus 3:20,21).