PATH OF 100 MONKEYS






Bergingsgebieden hebben zich bewezen

 GOENGAHUIZEN - Polder Eilan-Oost. Kaartjes Wetterskip Fryslân
1 van 3
GOENGAHUIZEN - Polder Eilan-Oost. Kaartjes Wetterskip Fryslân
 
LEEUWARDEN – Nederland beleeft tot nu een natte zomer. In januari viel er nog veel meer regen dan nu. Zo veel zelfs dat retentiepolders moesten worden ingezet om het teveel aan water te bergen. Hoe werkt dat systeem eigenlijk en hoeveel water kunnen die polders aan?
Tuinen en stukjes land die onder water liepen, poldergemalen die op volle toeren draaiden om het overtollige water weg te pompen en een dijkdoorbraak op eiland de Burd bij het Friese Grou. Het spande erom begin januari.
Klik hier!
Na dagen van extreme regenval stond het water van de Friese boezem extreem hoog. Het gemiddelde waterpeil in Friesland is 52 centimeter onder NAP, maar nu zat de provincie er gemiddeld zo’n 20 centimeter boven, met uitschieters naar 50 centimeter. Wetterskip Fryslân besloot drie retentiepolders onder water te zetten om het regenwater te bergen, en dat werkte.
Tien centimeter zakte het water in de Tjonger bij Mildam toen op 5 januari de inlaat werd opengezet. Het inzetten van de Soestpolder bij Bergum en It Eilân-Oost bij Goengahuizen bood ook soelaas. Daar zakte het water respectievelijk 8 en 2 centimeter. Dat lijkt niet veel, maar een paar centimeter daling bij een knelpunt helpt al heel veel.
Volgens het Wetterskip Fryslân komt het gemiddeld maar eens in de dertig jaar voor dat na extreme regenval een retentiepolder echt moet worden gebruikt. Dan staan ze naar schatting maximaal een week onder water, afhankelijk van hoe hoog de waterstand is.