PATH OF 100 MONKEYS






Skûtsjes strijden weer om hoogste Friese eer

GROU - In het Friese Grou begint zaterdag het traditionele SKS skûtsjesilen. Veertien schepen, originele oude skûtsjes met schippers die voortkomen uit vermaarde schippersfamilies in de provincie, verschijnen aan de start en zullen in 11 zeilraces uitmaken wie zich de winnaar van 2012 mag noemen. De laatste wedstrijd is op vrijdag 10 augustus bij Sneek.
 
Skûtsjes werden vroeger gebruikt om onder meer turf en mest te vervoeren naar boerderijen. De schepen moesten ondiep water kunnen bevaren en werden daarom lang en plat gemaakt. Al in het begin van de 19e eeuw werden races gehouden, vaak in periodes dat er te weinig werk was voor de schippers. De eerste officiële wedstrijd was in 1945.
In Friesland wordt naast de SKS (Sintrale Kommisje Skûtsjesilen) sinds begin jaren 80 nog een tweede kampioenschap gehouden, dat van de IFKS (Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen). Daaraan mogen ook skûtsjebezitters meedoen die niet uit traditionele schipperfamilies stammen. De IFKS beginnen op zaterdag 11 augustus in Hindeloopen.