PATH OF 100 MONKEYS






WATER TOEGEVOEGD AAN VIS EN GARNALEN

RAALTE – Aan dure garnalen wordt water toegevoegd, maar ook de goedkope pangasius kan tot 44 procent vreemd water bevatten.
Deze week werd er op de Duitse tv (NDR 1) in het programma Markt aandacht besteed aan ‘de trucs van de visproducenten’. Er wordt water toegevoegd aan visproducten, om deze zwaarder te maken en ze dus voor meer geld te kunnen verkopen. Om de opname van water te vergemakkelijken worden hulpstoffen als citroenzuur en fosfaten gebruikt, wat vaak niet op het etiket staat.
Zeker een kwart van de visproducten op de Duitse markt zou zo behandeld zijn. In het programma werden Pacifische schol, garnalen (onder andere van Iglo) en pangasius getoond, waarbij bij de dure garnalen tot 18 procent vreemd water werd aangetroffen en in een verpakking pangasius maar liefst 44 procent.
Te gast in het programma was ook levensmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer van Scienta Nova (hier geïntroduceerd als ‘Doktor Panga’), die van mening is dat er overtredingen worden gemaakt ter wille van meer winst, en dat de klant misleid wordt. Velzeboer verwacht dat dit ook in Nederland opgepikt gaat worden door de media.
Visproducenten zelf maken er onderling geen geheim van en tonen in wervingsvideo’s hoe ze te werk gaan om water toe te kunnen voegen, met tumblers, waterbaden en injectienaalden. Bron: Visserijnieuws.nl