PATH OF 100 MONKEYS






Koud water zorgt voor dure Oosterscheldekreeft

ZIERIKZEE - De prijs voor een Zeeuwse kreeft zal de komende weken hoog zijn door grote schaarste en een grote vraag. Door het koude weer blijven de kreeften in hun holen in hun winterslaap. Pas bij een graad of tien gaan ze rondlopen.

Voor de dertiende keer is het kreeftenseizoen vandaag officieel geopend. Zo'n vijftig vissers mogen vanaf vandaag op kreeften vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen en het Veerse Meer. De eerste kreeft is onder grote mediabelangstelling gevangen op de Oosterschelde. Oud-bestuurder en BN'er Erica Terpstra zal de eerste kreeft van het seizoen in ontvangst nemen.

Opgedreven
Met de paasdagen voor de deur en veel Belgische toeristen in aantocht is er een grote vraag naar kreeft waardoor de prijzen opgedreven worden. Volgens Jaap Gelijnse, voorzitter van de vereniging van beroepsvissers, zal de prijs per kilo boven de dertig euro uitkomen.

Canadees
Pas als de temperaturen stijgen en het aanbod toeneemt, dalen de prijzen. Ook de prijzen van Canadese (zo'n 25 euro per kilo) en Schotse kreeften zijn hoger dan normaal. Voor de echte liefhebbers zijn de buitenlandse kreeften geen alternatief, want de Oosterscheldekreeft heeft een aparte smaak.