PATH OF 100 MONKEYS






Piloot gecrasht Air France-vliegtuig had voor vlucht amper één uur geslapen

 
© afp.
De piloot van het Air France-vliegtuig dat in juni 2009 in de Atlantische Oceaan neerstortte en aan 228 mensen het leven kostte, had voor de vlucht amper één uur geslapen. Dat staat te lezen in een rapport dat vandaag werd vrijgegeven.
© reuters.
© ap.
© afp.
In het verslag staat bovendien dat ook zijn copiloten "gevaarlijk moe" waren. Toen Airbus A330 bijna vier jaar geleden in een tropische storm terechtkwam, slaagden de 32-jarige Pierre-Cedric Bonin en de 37-jarige David Robert er niet in om het vliegtuig onder controle te krijgen. De copiloten waren naar verluidt zodanig in paniek dat ze Marc Dubois, de 58-jarige kapitein van het ramptoestel, niet konden vertellen wat het probleem was.

Er is nu een opname opgedoken van Dubois die zegt dat hij de nacht voordien amper geslapen had: "Ik heb niet genoeg geslapen vannacht. Eén uurtje, dat is niet genoeg."

Het Franse nieuwsmagazine Le Point, die eerder al inzage kreeg in de gerechtelijke documenten, zegt dat Dubois na minder dan anderhalf uur vliegen al aan het mopperen was. De piloten hadden de avond voor de horrorcrash met hun echtgenotes en vriendinnen in Rio doorgebracht.

Het trio zou niet alert genoeg geweest zijn om de noodprocedure te volgen, waardoor ze verschillende inschattingsfouten maakten. Zo lieten ze bijvoorbeeld de neus van het vliegtuig omhoog gaan in plaats van naar beneden toen het vliegtuig overtrokken raakte. Gevolg: het toestel nam uiteindelijk een duikvlucht van maar liefst drie en een halve minuut voordat het in de oceaan crashte. Alle passagiers kwamen om het leven, waaronder Bonins 38-jarige echtgenote Isabelle, die zonder haar zoontjes (8 en 4) op reis was.

Copiloten Bonin en Robert hadden respectievelijk 2900 en 6500 vlieguren achter de kiezen, Dubois had er 1100. Toch duurde het meer dan een minuut vooraleer Dubois besloot om hulp in te roepen.