PATH OF 100 MONKEYS






Luttenbergse 'klompvinnen' te water in Indonesië

De klompvinnen in actie. Foto Jarret Brown
De klompvinnen in actie. Foto Jarret Brown
LUTTENBERG - De Luttenbergse klompenmaker Martin Dijkman blijft nieuwe klompen ontwerpen. Eén van zijn laatste modellen is klompvin; een klomp waar een zwemvlies aan bevestigd is.
Dijkman heeft de klompvinnen begin 2013 gemaakt, in opdracht van de website www.duikenchannel.nl . De bijzondere klompen zijn gemaakt van populierenhout en wegen 1,5 kilo. Om te testen of de klompvinnen ook echt werken onder water, heeft de opdrachtgever de klompen cadeau gegeven aan de internationaal vooraanstaande onderwaterfotograaf Alex Mustard.
Mustard heeft de klompen getest tijdens een duikreis in Raja Ampat, een eilandengroep die deel uitmaakt van Indonesië. Om het drijfvermogen van de klompvinnen te compenseren deed de fotograaf vier kilo extra gewicht aan zijn loodgordel. Na zijn eerste duik was Mustard enthousiast over zijn nieuwe duikschoeisel. ,,De klompvinnen passen uitstekend. Ze zijn erg comfortabel en het voelt niet alsof ze uit zullen gaan", sprak de fotograaf tegenover het magazine Duiken ,,Hoewel het drijfvermogen positief is, is het eenvoudig om ze naar beneden te houden in het water."