PATH OF 100 MONKEYS






Nederland trekt wel de portemonnee voor water

          


Den Haag - De politiek zou op internationale waterissues niet de portemonnee trekken op het moment dat het erom gaat, betoogde Ed Nijpels woensdag in Cobouw. Onjuist, zegt minister Schultz in een reactie.


Het onderwerp water heeft de laatste jaren politiek een steeds betere en sterkere positie gekregen. Kijk bijvoorbeeld naar de oprichting van het deltafonds en de benoeming van de deltacommissaris. Door instelling van deltafonds zijn nu middelen structureel beschikbaar voor Waterveiligheid en Zoetwatervoorziening. (In het deltafonds is tot 2020 ongeveer 1,1 miljard beschikbaar. Na 2020 gemiddeld 1, 2 miljard).
Ook verdienen we als land veel geld met onze kennis. De Nederlandse kennis op het gebied van water is een van onze belangrijkste exportproducten. Wat wij doen met de Tweede Maasvlakte, of de Zandmotor, of een vernieuwende Ruimte voor de Rivierprojecten, daar wordt internationaal met grote bewondering naar gekeken. Nederland wordt internationaal gezien als voorloper op het gebied van waterinnovatie en watertechnologie. Niet voor niets hebben we water bestempeld als een van de topsectoren in het economisch beleid. Ook op de internationale markt voor waterprojecten (‘deltatechnologie’) is Nederland een speler van formaat: De totale omzet van het Nederlandse deltatechnologie-cluster (bestaande uit de deelclusters waterbouw, waterbeheer en water & groen) bedroeg in 2008 7,5 miljard euro. Hiervan werd 4 miljard in het buitenland behaald.
Op Wereldwaterdag, een VN conferentie waarbij Nederland gastland was, werd vastgesteld dat waterveiligheid en schoon drinkwater niet haalbaar zijn zonder samenwerking. En op dat internationale podium neemt ons land zijn verantwoordelijkheid in de aanpak van wereldwijde waterproblemen. Vorige week heb ik samen met mijn collega Ploumen van Buitenlandse Zaken een nieuw fonds in het leven geroepen waarmee we samen met het Nederlandse bedrijfsleven de komende twee jaar 5 miljoen euro beschikbaar stellen zodat we onze kennis en expertise nog sneller kunnen inzetten bij rampen in het buitenland. We trekken dus de portemonnee, en vergroten daarmee tegelijkertijd de kansen voor de Nederlandse watersector.

Melanie Schultz van Haegen, Minister van Infrastructuur en Milieu