PATH OF 100 MONKEYS






Spion kroop voor zijn dood toch zélf in tas

 
Reconstructie







De mysterieuze dood van een Britse topspion lijkt te zijn opgehelderd. Gareth Williams werd in 2010 naakt in een sporttas in zijn badkuip gevonden. Onderzoekers gingen ervan uit dat hij was vermoord. Nu concluderen zij dat de geheim agent zichzelf in de tas moet hebben opgesloten.
Gareth Williams
Williams werkte als codekraker voor de geheime dienst MI6.In augustus 2010 werd de Brit naakt in een sporttas in zijn appartement gevonden. De tas stond in de badkuip en de rits was dichtgedaan. Williams was al zeker 2 weken dood.

Claustrofilie
Heel Groot-Brittannië brak zich het hoofd over de vraag hoe de 31-jarige Williams in de tas was terechtgekomen. In het appartement werden nauwelijks afdrukken of haren gevonden. Wel lagen zijn mobiele telefoon en een paar simkaarten keurig in zijn woning uitgestald. De gsm bevatte een filmpje waarin te zien was hoe Williams met alleen leren laarzen aan voor de camera stond. Zijn computer bevatte foto's van travestieten en in zijn flat lag voor 30.000 euro aan dameskleding en -schoenen. Enkele dagen voor zijn dood bezocht de spion websites over claustrofilie, een verlangen naar afgesloten ruimtes. Scotland Yard had Williams privéleven binnenstebuiten gekeerd. Maar het leverde weinig op.

Yoga-leraar

In de hoop Williams dood op te helderen trommelde justitie een yoga-leraar op. De man stapte in de sporttas maar na veel wringen, wurmen, zwoegen en zweten gaf hij op. Het lukte hem niet om eigenhandig in de tas te komen en de rits te sluiten. 'De tas met het lichaam moet door iemand in het bad zijn geplaatst,' concludeerde lijkschouwer Fiona Wilcox. 'Ik ben bang dat zijn dood nooit wordt opgehelderd.'