PATH OF 100 MONKEYS






Opieuw bultrug in ondiep water

Daar gaan we weer. Onderzoekers zagen vanochtend 1,5 mijl voor de kust bij Castricum een grote bultrug. Als hij nu maar niet richting een zandbank zwemt.
Nieuwe bultrug in ondiep water
Onderzoeker Mardik Leopold beschrijft het gedrag van het beest als 'relaxt, fonteinen spuitend en etend'. Het zeezoogdier, zeker vijftien meter lang, zwemt langs het schip en oogt 'kerngezond', volgens de onderzoekers.
Ondiep
De walvis is in zijn element. Bultruggen kunnen zich uitstekend redden in ondiepe kustzeeën, en de laatste jaren is meerdere malen gebleken dat zij ook het visrijke water voor de Hollandse kust hebben ontdekt. Bij al die waarnemingen ging de walvis na zijn bezoek aan ons land weer zijn eigen weg. Er is dus nu vooralsnog geen enkel gevaar voor een stranding.
Rust
Wel is het belangrijk dat het dier met rust wordt gelaten. Ecomare vraagt iedereen dringend om niet uit te varen voor een bezoek aan de walvis, hoe verleidelijk dat ook is. Naar het strand met een goede verrekijker is natuurlijk wel een aanrader, want je kunt niet elke dag whalespotten in Nederland.