PATH OF 100 MONKEYS







Nederlands schip ligt stil op Zuidpoolzee

USHUAIA/VLISSINGEN (ANP) – Een Nederlands schip ligt stil op de Zuidelijke IJszee, ongeveer 270 kilometer ten zuiden van het zuidelijkste puntje van Argentinië. De motoren stopten er vrijdag mee, waarschijnlijk door een storing in een controlekast. Een schakelaar van 200 kilo moet worden vervangen.
 
Klik hier!
Gevaar voor de 92 passagiers is er niet, zegt directeur Mark van der Hulst van de Zeeuwse rederij die het schip bezit. Aan boord zijn ruim voldoende voedsel en medicijnen en de zee is kalm. De passagiers komen uit 17 landen. Onder hen zijn zes Nederlanders.
Het schip, de Plancius, was naar de Zuidpool geweest. Op de terugweg naar het Argentijnse Ushuaia ontstonden de problemen. De bemanning hoopt zaterdag alsnog de haven te bereiken met een kleine vertraging.
 
Klik hier!
In april lag het schip ook stil. Toen kampte het met motorpech. De Plancius moest voor anker gaan in een baai van Zuid-Georgia, een Brits eiland in het zuidpoolgebied. De passagiers werden na een week opgepikt door een ander schip.
Het motorschip Plancius was een onderzoeksschip van de Nederlandse marine. In juni 2004 werd het uit de actieve dienst gehaald. Rederij en touroperator Oceanwide Expeditions kocht het schip in 2006. Het is 89 meter lang en 14,4 meter breed.