PATH OF 100 MONKEYS






Is de hemel echt groen als er een tornado komt?

Onderzoekers hebben de golflengten van het licht gemeten tijdens zwaar noodweer.

Vóór een tornado is de lucht groen vanwege de lichtbreking in de zware wolk.
first light/imageselect
Vóór een tornado is de lucht groen vanwege de lichtbreking in de zware wolk.
 
Er wordt wel beweerd dat de lucht groen wordt bij extreme weersverschijnselen, zoals een tornado. Uit metingen van de golflengten van het licht blijkt dat dit inderdaad het geval is.
Bij alle weersverschijnselen die met groene luchten gepaard gaan, zijn de wolken dik. Dat is vermoedelijk ook de oorzaak van de groene tint. Wit zonlicht is een mengsel van alle kleuren. In de dampkring wordt het licht naar alle kanten verstrooid, maar de kleuren worden niet even goed verdeeld.
Blauw wordt het meest verstrooid, en daarom is de lucht normaal blauw. Als de zon laag staat, zoals bij zonsondergang, legt het licht een langere weg af en wordt het blauwe licht zozeer verstrooid dat het vervaagt. Geel en rood worden minder sterk verstrooid en dringen beter door.
Als het licht bij laagstaande zon door een flinke regenwolk geblokkeerd wordt, zoals bij een tornado, verdwijnen de blauwe, gele en rode kleuren en blijft groen over. Afhankelijk van de grootte van de druppels in de wolk, die het licht verstrooien, zie je een gele of blauwe tint.